Uprawy - rośliny - Lecznicze

Algi morskie (kryształki japońskie)

Kryształki japońskie zwane także algami morskimi są kulturami różnych szczepów zdrowych bakterii i drożdży. Są źródłem witamin, minerałów i mikroelementów łatwo przyswajanych przez organizm człowieka. Zabijają wirusy, likwidują nadwagę, leczą niedoczynność tarczycy.

Aloes

Aloes pochodzi z tropikalnych regionów m.in. Afryki i Madagaskaru. Obejmuje około 250 gatunków i należy do sukulentów. Wyglądem przypomina troszkę agawę i ma drzewkowaty, bądź krzewiasty pokrój.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)

jego jagody należą do grupy ziół mających szczególnie znaczenie w tradycyjnej medycynie Chińskiej. Stosowane od czasów najwcześniejszych dynastii były niezwykle cenione dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu.

Geranium

Jeśli chcemy uprawiać ją wyłącznie na parapecie to najlepszym miejscem będzie parapet okna wschodniego lub zachodniego. Od północy owszem będzie, ale listki będą małe, a roślina wyciągnięta.

Grzybek tybetański

Grzybek tybetański - przepis na grzybka tybetańskiego nie należy do wybitnie trudnych. Dodatkowo jego właściwości zdrowotne nie ustępują zaletom kryształów japońskich.

Jiaogulan - Gynostemma pentaphyllum

Jiaogulan to pnącze pochodzące z Dalekiego Wschodu (Chiny, Wietnam, Korea Pd., Japonia) i należące do rodziny ogórka. Od wieków jest tam stosowana jako ziele lecznicze.

Kombucza

kombucza, zwana czasem grzybkiem herbacianym, to żywe kultury drożdży i bakterii. Jest podstawą do przygotowania pysznych, orzeźwiających napojów herbacianych oraz wysokiej jakości octów herbacianych.

Mięta

Mięta należy do rodziny wargowych, jest byliną zimotrwałą, która osiąga wysokość od trzydziestu do około stu centymetrów. Zioło zakwita na biało, liliowo lub różowo. Pochodzi z Europy, a także południowo-zachodniej Azji. Mięta zielona jest rośliną leczniczą.

Piwonia drzewiasta „pusta” czerwona

Piwonie nie są kwiatami, które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością, a szkoda, gdyż z pewnością na to zasługują. U rośliny tej wyróżniamy wiele odmian, które mogą różnić się między sobą wieloma cechami.

Rozmaryn

Rozmaryn to wiecznie zielony krzew, który dorasta do metra wysokości i ma jasnoniebieskie kwiatuszki. W swoim naturalnym środowisku osiąga nawet wysokość trzech metrów. W Prowansji z Rozmarynu wytwarza się smaczny miód.

Stewia naturalny słodzik

Stewia pochodzi z rejonów Ameryki Południowej. Rodzaj tych roślin obejmuje ok. 240 gatunków. Tym, który robi największą furorę jest Stevia Rebaudiana. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości substancji słodzących w liściach rośliny.

Werbena cytrynowa

Werbena cytrynowa jest ziołem powszechnie spotykanym w ciepłym klimacie. Na południu Francji sadzi się ją niemal wszędzie i często popija w postaci herbatki. Werbena jest uważana za roślinę leczniczą.

Zielistka

Zielistka to jedna z najmniej wymagających roślin uprawianych w naszych domach. W naturalny warunkach ojczyzną jej jest Afryka Południowa.

Żubrówka

Turówka wonna (Hierochloe odorata) jest najbardziej znana wśród Polaków jako surowiec do produkcji wódki Żubrówki. Trawa ta występuje w Polsce, chociaż z żubrami ma niewiele wspólnego.

Żyworódka pierzasta (kalanchoe daigremontina)

jest niczym domowa apteczka, o znacznie szerszym zastosowaniu niż aloes. Ze względu na jej walory lecznicze powinna znajdować się w każdym domu.

Złoty korzeń

Różeniec górski swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie różanemu zapachowi kłącza. Ze względu na charakterystyczną, zotawą barwę kłącza nazywany jest w medycynie ludowej „złotym korzeniem”, a ze względu na wszechstronne i zbliżone działanie - „rodzimym żeń-szeniem”.