Kryształki kefiru wodnego z alg nie syntetyzują galaktozy, w przeciwieństwie do ziaren kefirowych grzybka tybetańskiego fermentujących mleko (kefiran zawiera nie tylko glukozę, ale i galaktozę). Stąd algi morskie, karmione słodką wodą , a nie zawierającym laktozę mlekiem, są pozbawione charakterystycznej dla grzybka tybetańskiego śluzowej otoczki i nieco gumowatej konsystencji. Są raczej gładkie i śliskie, a pod naciskiem kruszą się.
Aby zdrowo hodować nasze kryształki japońskie i samodzielnie produkować wartościowy wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są:
Hodowla:
Optymalna temperatura hodowli to 18-25°C (temperatura pokojowa). Pamiętajmy aby do hodowli kryształków i przy produkcji napoju nie używać metalowych przedmiotów. Woda stosowana do hodowli to najlepiej krystalicznie czysta woda źródlana. Można też używać niegazowanej wody mineralnej lub po prostu przegotowanej wody z kranu.
Kurację zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (głównie ze strony przewodu pokarmowego) na początku stosowania kuracji.
Podczas hodowli kryształki rosną i zwiększają swoją objętość, więc można się nimi podzielić z przyjaciółmi lub produkować i wypijać większe ilości napoju. Można też stosować inne proporcje i uzyskiwać napój szybciej lub wolniej, słodszy lub kwaśniejszy. Prawidłowo powinien on mieć smak podobny do odgazowanego, lekko musującego szampana. Jeśli kryształków jest dużo, a płynu mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej kryształki 24-godzinna fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardziej kwaśny. Brak cukru i owoców spowoduje śmierć naszej kolonii kryształów!
Kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach stosowania (4-6 m-cy).
Właściwości zdrowotne kefiru wodnego: