Mięta

Mięta należy do rodziny wargowych, jest byliną zimotrwałą, która osiąga wysokość od trzydziestu do około stu centymetrów. Zakwita na biało, liliowo lub różowo.  Pochodzi  z Europy, a także południowo-zachodniej Azji.  Mięta zielona jest rośliną leczniczą.

Przyprawa bardzo szybko się rozrasta i może zająć całą grządkę, dlatego warto uprawiać ją w doniczce. Roślinie przed zimą opadają liście.

Uprawa:

Najlepsze jest stanowisko cieniste lub pół cieniste. Jednak roślina poradzi sobie, także w pełnym słońcu. Ziemia gliniasta zasobna w substancje organiczne. Jeżeli uprawiamy  miętę w doniczce, w domu to musimy pamiętać o jej obfitym podlewaniu. Kwitnie w  czerwcu i lipcu.

Regularne przycinanie rośliny sprzyja jej rozkrzewianiu.

Zastosowanie:

Mięta pobudza apetyt i działa przeciwskurczowo, pomaga także w leczeniu problemów żołądkowych.
Herbatka z mięty pomaga przy wzdęciach, wymiotach, nudnościach, bólach miesiączkowych, ogólnie bólach brzucha czy problemach z gardłem.

Nic nie  gasi tak pragnienia w ciepłe letnie dni jak wystudzony napój ze świeżo zaparzonych liści mięty lub schłodzony sok miętowy.