Mięta należy do rodziny wargowych, jest byliną zimotrwałą, która osiąga wysokość od trzydziestu do około stu centymetrów. Zakwita na biało, liliowo lub różowo. Pochodzi z Europy, a także południowo-zachodniej Azji. Mięta zielona jest rośliną leczniczą.
Przyprawa bardzo szybko się rozrasta i może zająć całą grządkę, dlatego warto uprawiać ją w doniczce. Roślinie przed zimą opadają liście.
Uprawa:
Najlepsze jest stanowisko cieniste lub pół cieniste. Jednak roślina poradzi sobie, także w pełnym słońcu. Ziemia gliniasta zasobna w substancje organiczne. Jeżeli uprawiamy miętę w doniczce, w domu to musimy pamiętać o jej obfitym podlewaniu. Kwitnie w czerwcu i lipcu.
Regularne przycinanie rośliny sprzyja jej rozkrzewianiu.
Zastosowanie:
Mięta pobudza apetyt i działa przeciwskurczowo, pomaga także w leczeniu problemów żołądkowych.
Herbatka z mięty pomaga przy wzdęciach, wymiotach, nudnościach, bólach miesiączkowych, ogólnie bólach brzucha czy problemach z gardłem.
Nic nie gasi tak pragnienia w ciepłe letnie dni jak wystudzony napój ze świeżo zaparzonych liści mięty lub schłodzony sok miętowy.