Werbena cytrynowa

Werbena cytrynowa jest ziołem powszechnie spotykanym w ciepłym klimacie. Na południu Francji sadzi się ją niemal wszędzie i często popija w postaci herbatki. Werbena jest uważana za roślinę leczniczą. Działa relaksująco, uspokajająco, antydepresyjnie, daje poczucie odprężenia. Ma też działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe, więc nadaje się znakomicie na zimowe herbatki przeciwdziałając przeziębieniom.

Lubi dużo słońca i światła, trzeba też zapewnić jej obfite podlewanie.

Werbena cytrynowa nie tylko nadaje się do sporządzania herbatek, ale też do różnych potraw. Ma lekko cytrynowy smak i zapach, więc można stosować ją wymiennie z trawą cytrynową.
Liście nadają się do suszenia na zimę, można też je mrozić. Przed suszeniem nie należy myć rośliny, dlatego najlepsze są te z własnych upraw z donicy, nie pryskane chemią. Suszy się 2-3 dni najlepiej w ciepłym i suchym pomieszczeniu, ale z dala od słońca. Można je przechowywać w lnianym lub papierowym opakowaniu przez długi czas. Te zebrane i ususzone w lecie nadają się na zimowe herbatki, mają niesamowity smak i zapach lata.