Rozmaryn

Rozmaryn to wiecznie zielony krzew, który dorasta do metra wysokości i ma jasnoniebieskie kwiatuszki.  W swoim naturalnym środowisku osiąga nawet wysokość trzech metrów.

Rozmaryn pochodzi z regionu Basenu Morza Śródziemnego. Należy do rodziny wargowych.

Zioło jest dobrym dodatkiem do kąpieli, ponieważ poprawia krążenie. Poza tym pomaga także przy trawieniu, więc jest dobrym dodatkiem do potraw. Rozmaryn stosuje się także przy bólu głowy, mięśni oraz nerwobólach.

Uprawa:

Latem stanowisko słoneczne, ciepłe, np. na tarasie lub balkonie. Dobrze  byłoby, gdyby to było miejsce osłonięte od wiatru.  Zimą również powinno być to jasne stanowisko, o temperaturze od 2 do 8oC.

Ziemia powinna być uboga oraz sucha, ale zasobna w wapno.

Podlewamy niewiele, jednak tak aby korzenie nie wyschły.

Od początku wiosny do końca lata nawozimy raz w miesiącu nawozem organicznym.

Kwitnie od maja do lipca.

Pielęgnacja:

Gdy roślina przekwitnie to przycinamy ją o jedną trzecią. Rozmaryn nie jest mrozoodporny. Dlatego sadzi się go w doniczkach i skrzynkach, żeby móc je na zimę przenieść do pomieszczenia, w którym rośliny będą przebywać do połowy maja.

Roślina nie może cały czas przebywać na dworze, ponieważ w temperaturze minus dziewięciu stopni rozmaryn całkowicie przemarza.

Corocznie wiosną należy przesadzić krzewy do większych doniczek.

Zbiór materiału zielarskiego:

W kuchni i ziołolecznictwie używa się liści rośliny. Liście należy zbierać w pierwszych dniach kwitnienia krzewów. Obcina się górne elementy pędów, wierzchołki, na długość około trzydziestu centymetrów. Jeżeli chcemy je wysuszyć to przeznaczamy do tego przewiewne i ciemne miejsce, na przykład piwnicę, dobrze by było gdyby miała okienko.