Grzybek tybetański

Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.

Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.

Właściwości zdrowotne:

Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:

  • poprawia przemianę materii
  • oczyszcza i odtruwa organizm
  • łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
  • zapobiega powstawaniu miażdżycy
  • wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
  • pobudza działanie układu odpornościowego
  • łagodzi objawy alergii
  • oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
  • poprawia libido
  • pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
  • dostarcza wielu witamin
  • poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów

a dodatkowo ... hamuje starzenie się komórek!

Przeciwwskazania:

  • nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
  • nadużywanie alkoholu
  • stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
  • osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
  • ciąża - nie ma przeciwwskazań, ale stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!

Hodowla:

  • w szklany słoik włożyć 2 łyżeczki grzybka
  • zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka)
  • przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką
  • odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej 18-24 oC
  • po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku
  • grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku
  • cykl powtórzyć.

WAŻNE!!! Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów - jedynie plastikowe i szklane!