Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.
Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.
Właściwości zdrowotne:
Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:
-
poprawia przemianę materii
-
oczyszcza i odtruwa organizm
-
łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
-
zapobiega powstawaniu miażdżycy
-
wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
-
pobudza działanie układu odpornościowego
-
łagodzi objawy alergii
-
oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
-
poprawia libido
-
pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
-
dostarcza wielu witamin
-
poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
a dodatkowo ... hamuje starzenie się komórek!
Przeciwwskazania:
-
nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
-
nadużywanie alkoholu
-
stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
-
osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
-
ciąża - nie ma przeciwwskazań, ale stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!
Hodowla:
-
w szklany słoik włożyć 2 łyżeczki grzybka
-
zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka)
-
przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką
-
odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej 18-24 oC
-
po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku
-
grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku
-
cykl powtórzyć.
WAŻNE!!! Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów - jedynie plastikowe i szklane!