Pomidory

Do uprawy w gruncie powinniśmy wybrać miejsce osłonięte i dobrze nasłonecznione. Uprawa pomidorów najlepiej udaje się na glebach przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę. Glebę pod uprawę pomidorów należy głęboko przekopać i wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Regularne podlewanie i dokarmienie nawozami organicznymi jest konieczne szczególnie w okresie zawiązywania owoców.

Uwaga! Podczas pielęgnacji pomidorów należy być ostrożnym, gdyż nadmierne podlewanie lub przenawożenie niekorzystnie wpływa na smak owoców. Rośliny należy podlewać przy korzeniu, czyli bezpośrednio do ziemi, unikając moczenia liści.

Pomidory uprawia się z rozsady, której produkcję najlepiej rozpocząć od lutego lub marca w kiełkowniku, a po około 4 tygodniach przesadzić do doniczek. Jeżeli nie posiadamy szklarni, doniczki z pomidorami można z powodzeniem ustawić na parapecie widnego okna aby zapewnić roślinom jak najwięcej słońca.

Wysiew nasion:
Nasiona pomidorów należy wysiać do odpowiednio przygotowanego podłoża. Może być to specjalna ziemia do siewu, kupiona w sklepie ogrodniczym lub podłoże przygotowane samodzielnie na bazie ziemi kompostowej lub podłoża torfowo-kompostowego. Dla poprawy warunków powietrznych do takiego podłoża warto dodać materiał porowaty, np. kompost z kory, perlit lub wermikulit.

Nasiona pomidorów należy wysiać równomiernie, przykrywając ok 0,5 do 1 cm warstwą ziemi. Na koniec podłoże z wysianymi pomidorami delikatnie zwilżamy i do czasu ukazania się pierwszych wschodów trzymamy w temp. 22-25°C. Dla utrzymania wysokiej wilgotności i temperatury, skrzyneczki z wysianymi nasionami warto przykryć folią. Należy jednak wówczas pamiętać o codziennym odkrywaniu folii i wietrzeniu.

Po wschodach folię usuwamy, a temperaturę obniżamy do 16-20°C, pamiętając cały czas o regularnym nawilżaniu ziemi. Gdy siewki rozłożą liścienie i ukażą się pierwsze liście, przeprowadza się pikowanie. Pikowanie pomidorów to po prostu przesadzenie siewek rosnących w skrzyneczce do oddzielnych doniczek, w których rośliny będą mogły dalej się rozwijać. Do przesadzenia należy wybrać siewki najzdrowsze, których nie uszkodziły choroby. Tak przygotowana rozsada pomidorów będzie zdrowa i gotowa do dalszej uprawy.

Sadzenie pomidorów do gruntu:

Po ostatnich przymrozkach, czyli od drugiej połowy maja, rośliny możemy przenieść do gruntu. Przesadzenie trzeba jednak poprzedzić hartowaniem młodych roślin. Ma ono na celu przystosowanie roślin do gorszych warunków klimatycznych. Przeprowadzamy je około 7 dni przed wysadzeniem poprzez ograniczenie podlewania, obniżenie temperatury powietrza poniżej 10°C oraz stopniowym zwiększaniu intensywności wietrzenia. Po tym zabiegu rozsada pomidorów będzie już gotowa do sadzenia do gruntu.

W uprawie na niewielkich powierzchniach, duże zbiory można otrzymać z odmian pomidorów wysokorosnących, które prowadzimy przy palikach "na jeden pęd" (regularnie usuwamy wyrastające pędy boczne, aby skoncentrować energię rośliny na rozwoju owoców) w rozstawie 40 do 50 cm. Z kolei odmiany krzaczaste, ścielące się po ziemi, sadzi się w rozstawie 30 do 90 cm w zależności od odmiany.

Zbiór i zastosowanie pomidorów:

Przy opisanym wyżej sposobie uprawy pomidorów, zbiór owoców będzie możliwy od przełomu lipca i sierpnia, aż do pierwszych przymrozków. Dojrzałe owoce, w zależności od gatunku, przybierają barwę od czerwonej do żółtej. Do bezpośredniego spożycia pomidory zbieramy w stanie pełnej dojrzałości, gdyż takie są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Pomidory najlepiej zbierać w dni pogodne, gdy owoce są suche. Zbieramy je bez szypułek i układamy w ażurowych koszyczkach lub skrzyneczkach. Wszystko wykonujemy ostrożnie aby nie uszkodzić skórki i nie pognieść owoców.
Zebrane pomidory można spożyć na surowo, użyć jako dodatku do sałatek lub wykorzystać do przygotowania sosów, zup, soków, przecierów czy koncentratów.