Pieprz czarny jest rośliną pnącą, należącą do rodziny pipeprzowatych. Pochodzi z Indii, gdzie jest nadal powszechnie uprawiany.
Rodzaje pieprzu:
Pieprz czarny uzyskuje się jeszcze z niedojrzałych owoćow pieprzu. Zebrane owoce są suszone na słońcu aż ich skóra się zaciemni i zmarszczy. Jest to także najtańszy rodzaj pieprzu. Czarny pieprz jest najczęściej używany w kuchni.
Pieprz zielony otrzymuje się także z pieprzu czarnego i to w ten sposób, że są zbierane jeszcze niedojrzałe zielone nasiona. Aby zachować kolor, smak i miękkią strukturę, są zanurzone w occie lub w solance. Zielony pieprz jest ulubionym zwłaszcza wśród smakoszy. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego jest mniej ostry. Jest on najczęściej używany w całości lub mielony.
Czerwony pieprz otrzymuje się prawie tak samo, tylko kulki (owoce) są zbierane później,w czasie barwienia kulek do koloru czerwonego.
Pieprz biały uzyskuje się z pełni dojrzałych owoców, które się zanurzają a łuszczeniem pozbywają się skórki. Owoce pozbawione skórki są suszone na słońcu aż środek owoców nie będzie biały. Biały pieprz ma bardziej delikatny smak niż inne rodzaje pieprzu i nie jest tak ostry. Ponieważ jest bardzo twardy, używany jest głównie mielony.
Uprawa:
Pieprz lubi trochę cienia, gorące, bezpośrednie słońce mu przeszkadza. Lubi raczej temperatury pokojowe. Roślina dobrze się rozwija w glebach bogatych w próchnicę. Lubi wysoką wilgotność, zarówno powietrza, jak i gleby. Nadmiernej suchości, długotrwałych opadów i wiatrów pieprz nie znosi. Podczas sadzenia trzeba pamiętać, że jest to pnącze, więc należy zapewnić podpórkę/kratkę.
Roślina zaczyna kwitnąć do 3-4 lat po siewie, najbogatszych zbiorów udostępnia między 6. i 15. rokiem. Przy dobrej uprawie pieprzowiec może wegetować do 60 lat. Pamiętać trzeba o tym ,że pieprzowiec nie jest mrozoodporny.
Żeby osiągać owocowanie trzeba pieprz od wiosny do jesieni nawozić, idealne jest dodawanie substancji odżywczych około 2 do 3 razy w miesiącu.
Zimą należy nawożenie znacznie ograniczyć lub całkowicie pominąć. Podlewanie należy zimą również ograniczyć, lecz ziemia nie powinna być sucha. Można obniżyć temperaturę minimum to około 12°C. Wczesną wiosną należy ponownie zwiększyć podlewanie.
Podczas uprawy w mieszkaniu można roślinkę okazyjnie zraszać. Wiosną należy przesadzić do mieszanki liśći, gleby cieplarnianej i piasku (odpowiedni stosunek wynosi 2:2:1).