Nazwa Pepino pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza ogórek. Owoc należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak ziemniak, oberżyna i papryka oraz pomidor.
Pepino ma bardzo smaczne i słodkie owoce. Mają one podłużny, sercowaty lub gruszkowaty kształt o barwie kremowej z fioletowymi paskami. Smak owocu stanowi połączenie smaku cytryny, ananasa i melona. Gdy roślina dojrzewa, staje się miękka jak na przykład kiwi. Pepino może być również traktowane jako warzywo. Roślina pochodzi z Chile i Peru. W naszym klimacie dorasta do dziewięćdziesięciu centymetrów wysokości. Jej owoce dojrzewają na jesieni i mogą osiągnąć wagę czterdziestu dkg. W krajach o cieplejszym klimacie Pepino uprawia się jako bylinę, u nas w kraju natomiast - jako roślinę jednoroczną lub przechowuje się zimą pojemniki z rośliną w domu. Na początku wiosny roślinę należy przyciąć.
Uprawa
Stanowisko – słoneczne i zaciszne miejsce,
Podlewanie – wskazane jest, żeby podłoże było cały czas wilgotne,
Podłoże - substrat torfowy.
Roślinę można uprawiać zarówno w doniczce, jak i w gruncie, ale do ziemi sadzimy ją po piętnastym maja, żeby nie zmarzła.
Temperatura – minimalna temperatura do przezimowania wynosi około 5oC. Jednak owoc najlepiej rozwija się przy temperaturze od dziesięciu do trzydziestu stopni. Gdy jest zimniej lub cieplej to Pepino gorzej rośnie i słabiej zawiązują się owoce.
Choroby i szkodniki
Pepino często atakują przędziorki.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Rośliny należy sadzić w dużych pojemnikach.
Ze względu na dość duże i ciężkie owoce Pepino należy zapewnić podpórki.
Nie wolno rośliny ani za mocno podlewać, ani przesuszyć podłoża, ponieważ wtedy roślina zmarnieje.
Mocne przycinanie rośliny zapewni nam dorodne owoce.
Czas dojrzewania Pepino może wynosić nawet trzy miesiące od momentu zawiązania się owoców. W przypadku niskich temperatur i przy krótkim dniu może to trwać jeszcze dłużej.
Zastosowanie
Gdy Pepino owocuje jest bardzo dekoracyjne i idealnie nadaje się do tego, aby nadać cieplejszego charakteru surowemu wnętrzu. Poza tym roślina zawiera w sobie węglowodany, witaminę A i C oraz składniki mineralne. Dojrzałe Pepino traktujemy jako owoc, zaś nie w pełni dojrzałe jako warzywo. Z owocu wytwarza się pyszne dżemy oraz kandyzuje. Smaczne, są również jedzone na surowo, polecam. A warzywa gotuje się oraz smaży.