Papryka

Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Papryka słodka jest rośliną jednoroczną, osiągającą około 75 cm wysokości. Papryka ostra może być uprawiana jako wieloletnia i osiąga do 1,5 m wysokości.

Ze względu na dużą wrażliwość papryki na wiatr, do jej uprawy powinniśmy wybrać miejsce zaciszne, o wystawie południowej. Papryki wymagają gleb żyznych, przepuszczalnych, o średniej zawartości azotu. Uprawiamy je z rozsady. Wysiew wiosną w szklarni w kuwetach z ziemią kompostową o pH 5,5 do 7. Siewki pikuje się do 6 - 9 cm doniczek. Do gruntu wysadzamy po około 10 do 12 tygodniach, gdy jest pewne, że nie grożą już przymrozki, więc najbezpieczniej w drugiej połowie maja. Aby poprawić warunki cieplne gleby warto ją wyściółkować.

 

Gdy rośliny się przyjmą, uszczykujemy im wierzchołki, dzięki czemu ładnie się rozkrzewiają. Odmiany wysokie trzeba przywiązać do palików. W okresie wegetacji nawozimy nawozem wieloskładnikowym i regularnie podlewamy, pamiętając aby do podlewania nie używać wody zbyt zimnej.

Zbiory będą możliwe po około 12 do 14 tygodniach. Koniecznie muszą być dokonane przed nastaniem przymrozków, chyba że uprawiamy pod osłonami. Niektóre papryki najlepiej zbierać gdy są jeszcze zielone, a inne pozostawia się aż zczerwienieją lub zżółkną. Owoce zbieramy pojedynczo, obcinając szypułki około 2,5 cm nad owocem. Przechowywać można w temp. 12 do 14°C przez okres dwóch tygodni. Okres oczekiwania na owoce papryki ostrej jest nieco dłuższy (do 18 tygodni), można je za to również znacznie dłużej przechowywać, zamrożone lub suszone, nawet przez kilka miesięcy.