Ogórek należy do warzyw o wysokich wymaganiach glebowych. Ziemia pod uprawę ogórka musi być zasilona obornikiem lub kompostem. Ogórek nie lubi miejsc odsłoniętych narażonych na wiatry i źle rośnie w cieniu.
Lubi natomiast miejsca nasłonecznione i ciepłe. Owoce rosną systematycznie, w związku z czym potrzebują dużo przestrzeni. Przed uprawą ogórka jako przedplon możemy uprawiać na przykład rzodkiewkę, sałatę czy koper.
Siew ogórka:
Ogórek jest warzywem wrażliwym na przymrozki dlatego jego siew rozpoczynamy po zimnych ogrodnikach czyli po 15 maja. Ogórki siejemy umieszczając w ziemi po dwa do trzech nasion w rowek na głębokość 4 - 5cm. Odległość od każdego gniazda powinna wynosić około 15 cm, a między rzędami od 60 do 80cm.
Ogórki możemy również uprawiać z rozsady. W tym celu umieszczamy po dwa do trzech nasionek w naczyniach o średnicy nie mniejszej niż 12cm. Naczynia wypełniamy ziemią, którą najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym.
Rozsady powinniśmy zacząć produkować od kwietnia. Do gruntu powinniśmy je przenieść w momencie gdy będą już miały po dwa do trzech liści i na dworze będzie już naprawdę ciepło.
Pielęgnacja uprawy:
Ogórki, jak wszystkie rośliny dyniowate, do prawidłowego rozwoju potrzebują dużo składników odżywczych, dosyć wysokiej temperatury i znacznej ilości wody.
Uprawę ogórków dobrze jest zasilić gnojówką zieloną lub gnojowicą sporządzoną na przykład z kurzego nawozu rozpuszczonego w wodzie. Możemy je również uprawiać pod wszelkiego rodzaju przykryciami takimi jak włóknina, folia perforowana, czy też uprawiając po prostu w tunelach foliowych, szklarniach lub inspektach.
Dobre efekty przy uprawie ogórków na mniejszą skalę daje przykrycie ich dużymi plastikowymi butelkami po napojach wcześniej odcinając im dno. Ogórki możemy też uprawiać w formie pnącej na zbudowanej w tym celu konstrukcji z siatki lub odpowiednio rozpiętych drutów lub sznurka. Zajmują one wtedy mniej miejsca i lepsza jest higiena uprawy, gdyż nie moczymy roślin podczas ich podlewania, woda z nich szybciej obsycha, łatwiej je zbierać i jest lepszy dostęp światła do roślin.
Ogórki zbieramy systematycznie w miarę dorastania i w zależności od przeznaczenia - na sałatkę mogą być duże, do kiszenia średnie a na korniszony raczej mniejsze.