Oberżyna (bakłażan)

Oberżyna czyli bakłażan to mało popularna warzywo w Polsce. Pochodzi z Indii. W naszym kraju występuje tylko w uprawie pod osłonami.

Owoc bakłażana, w zależności od odmiany, posiada różne kształty i zabarwienie. W Polskich sklepach spotykane są o kształcie gruszkowato-owalnym, barwie ciemno fioletowo-brunatnej. Owoc bakłażanu wykazuje się się niewielką ilością witamin, ale za to dość dużą zawartością soli mineralnych - fosforu, żelaza , wapnia a ze składników odżywczych dużą zawartością węglowodanów, w tym cukrów.

W Polsce oberżynę uprawia się tylko pod osłonami, gdyż roślina jest niezwykle wymagająca pod względem ciepła - 25-30oC przy kiełkowaniu i 20-30oC przy uprawie. Gleba musi być podobnie - jak dla papryki - żyzna i dostatecznie wilgotna. Przy przesadzaniu trzeba bardzo uważać, gdyż roślina źle to znosi. Dlatego też zalecane jest przepikowanie siewek do doniczek. Wysiew nasion zaczynamy z końcem lutego - początkiem marca. Kiełkowanie trwa około 2-4 tygodnie. W drugiej połowie, a najlepiej pod koniec maja wysadzamy do gruntu, w rozstawie 50 x 50cm.

Jeśli uprawiamy bakłażany bezpośrednio w gruncie, zapewnijmy roślinie glebę gliniasto-piaszczystą, lessy lub czarnoziemy, lub sadźmy bezpośrednio po nawożeniu obornikiem. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych najpopularniejsze jest regularne odchwaszczanie i podlewanie. Roślina nie wymaga palikowania czy cięcia. Owoce zbieramy, gdy są jeszcze lekko niedojrzałe. Możemy je wtedy ułożyć na osłoniętym od przeciągów parapecie i poczekać aż dojrzeją.