Murraya to krzew cytrusowy. Pochodzi z Indii i Sri Lanki. Ma drobne, ciemnozielone, skórzaste liście o miłej woni, ale tylko wtedy, gdy je rozetrzemy. Miły zapach wydzielają również kwiaty, które po zapyleniu przeradzają się w owoce. Posiada giętkie pędy, które nadają się do formowania. W cieplejszych od naszego kraju miejscach używane są do dekoracji żywopłotów. Owoce tej rośliny są oczywiście jadalne.
Stanowisko
Jest rośliną światłolubną, lecz najlepiej by światło było rozproszone. Bezpośrednie słońce może spowodować żółknięcie liści.
Temperatura
Powinniśmy zapewnić roślinie temperaturę pokojową lub nawet o kilka stopni wyższą. Zimą natomiast w granicach 12-15oC
Podlewanie
Silnie rozwinietą roślinę należy obficie podlewać i przede wszystkim robić to regularnie. Zimą ograniczamy dostarczanie wody. Możemy także czasami ją zraszać miękką wodą.
Nawożenie
Do nawożenia używamy mieszanki nawozowej co 3-4 tygodnie, ale również organicznej.
Podłoże
Powinno być żyzne i zawierać dużo próchnicy oraz zwietrzałej gliny. Jeśli korzenie wystają z otworów w doniczce to wiadomo wtedy, że nadszedł czas przesadzania.
Pielęgnacja
Usuwamy zżółknięte liście i przycinamy długie pędy.