Kolcowój pospolity to roślina należąca do rodziny psiankowatych, a jej ojczyzną są prawdopodobnie Chiny. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach, jako roślinę ozdobną.
Krzew dorasta do wys. 1–3 m., a jego wiotkie pędy, rzadko pokryte niewielkimi kolcami, ładnie przewieszają się na zewnątrz. Posiada sztywne, lancetowate, wąskie, ciemnozielone liście dł. ok. 6 cm., ułożone na pędach naprzemiennie. Miododajne kwiaty są wydłużone, niewielkie (ok. 2 cm.), pojedyncze, jasnofioletowe, z dość wyraźnie wystającymi pręcikami. Płatki delikatnie wywijają się na zewnątrz. Na roślinie pojawiają się w maju, zwykle po kilka na wydłużonych szypułkach i kwitną aż do późnej jesieni. Po przekwitnieniu (zwykle od sierpnia) zawiązują podłużne, niewielkie owoce (ok. 2 cm. dł.) . Początkowo są one zielone, po dojrzeniu szkarłatno czerwone.
Uprawa:
Aby roślina bujnie kwitła i zawiązywała dużo owoców, należy sadzić ją w miejscach słonecznych, na glebach ciepłych, żyznych, przewiewnych i bogatych w związki azotowe. Wprawdzie na ubogiej, piaszczystej glebie i w miejscu nieco zacienionym też sobie poradzi, ale będzie kwitła i owocowała znacznie gorzej. Dobrze znosi suszę oraz niskie temperatury. Ponieważ mocno się rozrasta, trzeba mieć na uwadze możliwość inwazyjności rośliny. Ten gatunek kolcowoju łatwo dziczeje, dlatego można go spotkać w naszym kraju również na wielu stanowiskach naturalnych.
Dobrze sprawdza się jako cięty, gęsty żywopłot lub do obsadzania skarp. Posadzony samodzielnie i pozostawiony sam sobie, może szybko rozrosnąć się w gęste, niezbyt atrakcyjne zarośla. Liście, pędy oraz niedojrzałe owoce kolcowoju pospolitego, zawierają w swoim składzie substancje toksyczne, dlatego uważa się go za roślinę trującą. Być może ta cecha przyczyniła się do powstania obiegowej nazwy zwyczajowej - „czarci umysł”. Natomiast właściwości dojrzałych owoców, często nazywanych „jagodami goji” oraz ich przydatność do spożycia, budzi obecnie wiele kontrowersji.
Walory prozdrowotne i właściwości lecznice tej rośliny, są jak dotąd niepodważalne. Dojrzałe owoce są słodkie i dość smaczne, przy czym zawierają wiele cennych składników, w tym witaminy (A, C, z grupy B), flawonoidy, aminokwasy oraz karotenoidy. Z tego względu od dawna były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Preparaty z dojrzałych owoców oraz owoce suszone, poleca się przy schorzeniach układu pokarmowego, chorobach wątroby, nerek i oczu, regulacji we krwi poziomu cukru oraz cholesterolu, bezsenności, dla wspomagania układu nerwowego oraz łagodzenia stresu, a także poprawienia ogólnego samopoczucia i podniesienia kondycji organizmu. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.
Większość wymienionych walorów prozdrowotnych przypisuje się także kolcowojowi pospolitemu, ale w jego owocach zawierają się też pewne toksyczne substancje, jak choćby atropina. Jednak odnotowane zatrucia dotyczyły głównie spożycia niedojrzałych jagód. Przeprowadzone ostatnio badania wprawdzie potwierdziły obecność tego związku w owocach kolcowoju pospolitego, ale jego stężenie było tak minimalne, że zostało uznane za dalekie od toksyczności.