Kawa

Opis:

Kawa to krzew wysokości do 1 m, o liściach ciemnozielonych, skórzastych, błyszczących i wonnych, białych kwiatach. Owoce czerwone, przypominają nieco wiśnie. Wyjęte z owoców pestki suszy się i poddaje procesowi palenia, w ten sposób dostajemy dobrze nam znaną kawę.

Uprawa:

Kawa jest dość prosta w uprawie. Latem rośliny regularnie podlewać i zasilać. Uprawiać w miejscu jasnym, ale nie w pełnym słońcu, na tarasie lub na balkonie, w półcieniu. W zimie miejsce jasne, może być sztucznie doświetlane. Kawa wymaga częstego zraszania. Podlewamy ją dość intensywnie, często - ziemia powinna być cały czas wilgotna. W okresie zimowym można zmniejszyć ilość wody.

Roślina wymaga nawożenia nawozem uniwersalnym do roślin doniczkowych z częstotliwością ok. 2 razy w miesiącu. Drzewko kawowe przesadzamy zazwyczaj wiosną, zbyt mała doniczka powoduje żółknięcie liści. Kawę można rozmnażać też przez sadzonkowanie ale dość trudno się ukorzenia.

Zastosowanie: roślina doniczkowa uprawnia w pojemnikach i w mieszkaniu.

Kwitnienie: w trzecim roku uprawy.

Zimowanie: jesienią i zimą nie stosować nawozów i mniej podlewać. Kawa to egzotyk wrażliwy na niską temperaturę.