To piękne miniaturowe drzewko cytrusowe obsypane jest przez cały czas małymi owocami w różnej fazie dojrzałości. Niestety są niesmaczne i kwaśne, jednak mimo to nie można im odmówić egzotycznego uroku.
Kalamondyna jest to sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim. Rośliny te są bardziej wytrzymałe i mniejsze niż inne cytrusy, wytwarzają małe kwaśne owoce i dobrze się sprawdzają jako rośliny ozdobne. Kalamondyna nazywana jest także drzewkiem pomarańczowym lub miniaturową pomarańczą czy mandarynką.
Białe, pachnące kwiaty kalamondyny pojawiają się przez cały rok, jednak w największej obfitości latem. Rozwijają się z nich małe kuliste owoce o średnicy 4 cm. Mają intensywnie pomarańczową skórkę. Dzięki nim drzewko jest bardzo dekoracyjne, gdyż doskonale kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi.
Kalamondyna jest rośliną doniczkowa uprawianą tylko w mieszkaniach. Nie jest mrozoodporna. Na lato można ją wystawić na balkon lub taras, jesienią musi powrócić do mieszkania. Nagłe zmiany oświetlenia lub temperatury mogą powodować żółknięcie i opadanie liści. Kalamondyna musi stać w dobrze oświetlonym miejscu - najlepiej na parapecie południowego lub zachodniego okna. Od października do kwietnia kalamondyna wchodzi w okres spoczynku w temperaturze około 10 do 15°C.
Podłoże dla kalamodyny powinno być przepuszczalne, próchnicze i lekko kwaśne o odczynie od 5 do 6,5 pH. W pierwszych latach należy przesadzać rośliny raz w roku, później co kilka lat. W pierwszym roku po posadzeniu rośliny nie potrzebują nawożenia, w następnych latach warto nawozić je (od kwietnia do końca października) nawozem płynny do roślin doniczkowych, co dwa tygodnie.
Kalamondyna lubi regularne podlewanie. Podłoże w doniczce musi być zawsze lekko wilgotne ale nie mokre. Niezbędna jest warstwa drenażu na dnie doniczki, przez która będzie opływał nadmiar wody.
Kalamondyna rośnie dość wolno, dorasta max. do 120 cm wysokości, dobrze znosi cięcie. Wskazane jest co jakiś czas skracać pędy kilkuletnich okazów o mniej więcej jedną trzecią długości. Zabieg ten sprawia, że rośliny dobrze się zagęszczają.