Rodzaj hoya to prawie 200 gatunków. W uprawie doniczkowej znajduje się kilkadziesiąt.
Hoya pochodzi z Dalekiego wschodu i tropikalnych lasów Australii. Ta pnąca się roślina charakteryzuje się skórzastymi liśćmi, z których w okresie od maja do września wyrastają piękne i obfite baldachowate kwiatostany. Kwiaty wydzielają pachnącą ciecz, są białe lub różowe. Najpopularniejsze chyba odmiany to Hoja carnosa (różowa) i Hoja bella (piękna). Pierwsza z nich potrzebuje podpór, jest mniej wymagająca w uprawie, druga zaś delikatniejsza, nadaje się do hodowli w wiszących pojemnikach.
Miejsce uprawy powinno być jasne, jednak nie bezpośrednio nasłonecznione (odmiana H. bella preferuje lekki półcień). Hoya lubi ciepło, zimą zaś bardziej umiarkowane temperatury ok. 12 – 14oC. Odmiana H. carnosa dobrze rośnie w temperaturze w pokojowej cały rok.
Podlewamy umiarkowanie, latem 1 – 2razy tygodniowo, zimą raz na dwa tygodnie – nadmiar wody jest bardzo szkodliwy dla rośliny. Hoya lubi zraszanie.
Nawozimy jedynie w okresie wzrostu i kwitnienia, raz na dwa tygodnie, stopniowo zmniejszając dawkę. Hoja nie lubi przesadzania, gdyż źle wpływa to na tworzenie pąków kwiatowych. Czynność tą wykonujemy zatem niezmiernie rzadko, raz na kilka lat, dbając o zapewnienie dobrego drenażu.
Hoja nie lubi przestawiania, kwitnie wówczas słabiej. Po przekwitnięciu nie usuwamy szypułek kwiatowych, gdyż w ich miejsce wyrastają nowe kwiaty.