Granat pochodzi z Azji. Jest to krzew uprawiany od kilku tysięcy lat. Jego owoce są niezwykle smaczne i przypominają swym wyglądem właśnie granat. Pomimo dużej ilości pestek, które są jadalne owoce je się z prawdziwą przyjemnością. Są bardzo soczyste.
Uprawa
Stanowisko – słoneczne, na południowym parapecie okiennym.
Podłoże – najlepsza jest żyzna kompostowa ziemia, która posiada odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego.
Nawożenie – najlepiej wsadzić do ziemi koreczek z nawozem mineralnym, który pod wpływem czasu sam się w niej rozkłada, co powoduje, ze roślina jest równomiernie i w odpowiednim czasie nawożona. Można również zastosować nawóz dla roślin kwitnących i nawozić roślinę co dwa tygodnie w okresie wegetacji dawką podaną na opakowaniu.
Podlewanie – granat jest wytrzymały na suszę, jednak potrzebuje odpowiednią ilość wody. Wskazane jest podlanie rośliny dwa razy w tygodniu, a latem zawsze wtedy, gdy ziemia się przesuszy.
Kwitnienie – kwiaty to największa ozdoba krzewu, są po prostu śliczne. Mają jaskrawoczerwony kolor i około czterech centymetrów długości. Granat zakwita w czerwcu.
Uprawa w donicy
Donica powinna być odpowiednia do wielkości rośliny. Byłoby dobrze, żeby miała dziurki na spodzie, które umożliwią prawidłowy odpływ wody po podlaniu. W połowie maja powinno się wystawić roślinę na balkon, taras lub do ogrodu, na stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.
Dla krzewu pobyt na powietrzu ma bardzo dobroczynny wpływ tak samo jak podlanie go deszczówką.
Jeżeli roślina pozostaje cały rok w mieszkaniu powinno być ono dobrze wietrzone.