Figa

Stanowisko

Figa jest to roślina ciepłolubna, choć wytrzymuje mróz do -5oC. Roślinkę od marca do października stawiamy w słonecznym miejscu wówczas najlepiej rośnie. Możemy również naszą figę hodować na tarasie lub balkonie (poza zimą). Drzewka zaczynają owocować w 3-4 roku. Jeśli są rozmnażane z sadzonek to owocują od razu. Owoce już dojrzałe można zbierać jesienią. Figi można jeść zdjęte prosto z drzewka, ale również nadają się do suszenia.

Gleba

Do uprawy figi można zastosować ziemię uniwersalną z dodatkiem 30-35% ziemi gliniastej.

Podlewanie

Figa musi być często podlewana w okresie intensywnego wzrostu, co 2-3 dni, natomiast podczas upałów codziennie. Roślinę nawozimy, co 2 tyg. roztworem płynnym, lub wkładamy do ziemi pałeczki nawozowe z wolno uwalniającymi się składnikami. W czasie zimowego odpoczynku podlewamy rzadziej, co 10-12 dni. Figa lubi zraszanie listków, nawet  codziennie. Nigdy nie spryskujemy rośliny w pełnym słońcu bo możemy poparzyć liście.

Zimowanie

Późną jesienią figę przenosimy do chłodnego pomieszczenia, np. garażu, by nam nasza roślina nie zmarzła. Drzewko w stanie bezlistnym nie potrzebuje światła do zimowania. Korzenie rośliny nie wytrzymają większego mrozu niż -8oC. Figę przetrzymujemy w ciemnym pomieszczeniu nie dłużej niż do pierwszych pękających pąków. Gdy pąki zaczną się rozwijać podlewamy i przenosimy na słoneczne miejsce.

Przycinanie

Figa dobrze znosi cięcie. Można wyciąć starsze gałązki i pozostawić jednoroczne, młode pędy, które świetnie i obficie owocują. Pod koniec lata można uszczykiwać wierzchołki pędów, aby ograniczyć ich dalszy wzrost i przyspieszyć wyrastanie.