Warzywa dyniowate pochodzą z ciepłych klimatów, w związku z czym mają wysokie wymagania cieplne. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami. Reszta warzyw dyniowatych doskonale rośnie w gruncie. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 20 - 28°C. Długotrwałe spadki temperatury do 4°C powodują uszkodzenia roślin. Spadki temperatury do 0°C powodują całkowite zamieranie roślin.
Wymagania wodne warzyw dyniowatych są duże, gdyż rośliny te tworzą stosunkowo niewielki system korzeniowy, a tworzą bardzo dużą masę liści i wiele owoców. Należy podlewać je podczas całego okresu wegetacji.
Wszystkie dyniowate mają wysokie wymagania świetlne i pokarmowe. Powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, a w trakcie sezonu nawożone głównie nawozami mineralnymi. Gleba w ogrodzie powinna dla roślin dyniowatych być zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę. Nie lubią gleb ciężkich i podmokłych.
Rośliny te można uprawiać z siewu (dynia, ogórek, cukinia) lub z rozsady (dynia, ogórek, cukinia, patison, melon, arbuz). Nasiona wysiewa się po majowych przymrozkach - po 15 maja. Rozsadę należy założyć już w kwietniu. Cały czas produkcji rozsady trwa około 5 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność podłoża oraz stałą temperaturę (24 - 28°C do wschodów, 20 - 25°C po wschodach w dzień, 16 - 20°C po wschodach w nocy). Na miejsce stałe rozsadę wysadza się po 15 maja. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami.
Pielęgnacja warzyw dyniowatych nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia.
Warzywa dyniowate są roślinami jednorocznymi. Nie mają szczególnych preferencji co do przedplonu. Mogą być uprawiane po większości roślin. Nie powinny być uprawiane na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata.