Podłoże dla cytrusów musi być próchniczne i lekko kwaśne - o odczynie od 5 do 6,5 pH, a także przepuszczalne. Młode rośliny należy przesadzać co roku, starsze rzadziej, co kilka lat, do doniczki o 2 do 3 cm szerszej od poprzedniej.
Podlewanie: umiarkowanie – podłoże w doniczce powinno być lekko wilgotne, ale nie mokre. Wodę z podstawki należy wylewać, pozostawiona na niej spowoduje gnicie korzeni. Odpowiednią wilgotność podłoża pomaga utrzymać warstwa drenażu na dnie doniczki. Wiosną i latem cytrusy warto zraszać, sprzyja to ich wzrostowi. Nie wolno spryskiwać liści nagrzanych przez słońce, gdyż mogą pojawić się na nich plamy.
Światło i nawożenie: cytrusy lubią dużą ilość światła. Najlepiej ustawić je na parapecie południowego lub zachodniego okna, a latem wynieść na zewnątrz na słońce. Od marca do października rośliny powinny być raz w tygodniu zasilane nawozami – najlepiej specjalistycznymi, dla roślin cytrusowych. W przypadku żółknięcia młodych liści zalecane jest stosowanie nawozu dolistnego. Zabieg należy przeprowadzić w godzinach rannych, gdy promienie słoneczne nie padają bezpośrednio na roślinę.
Cięcie: warto co jakiś czas skracać pędy kilkuletnich roślin o mniej więcej jedną trzecią długości. Sprawia to, że mają ładniejszy pokrój i lepiej rosną. Chętniej i obficiej też owocują.
Spoczynek: od października do kwietnia cytrusy wchodzą w stan spoczynku – wtedy powinny mieć nieco chłodniejsze warunki, dobrze jest przestawić je w miejsce, w którym panuje temperatura od 10 do 15oC. Trzeba jednak obniżać temperaturę w pomieszczeniu stopniowo, bo zbyt nagłe jej zmiany mogą powodować żółknięcie i opadanie liści. Gdy rośliny przechodzą w stan spoczynku, mniej je także podlewamy i nie nawozimy.