Asparagus

Asparagus wyglądem przypomina paproć, ale jest spokrewniony ze szparagiem jadalnym. Pochodzi z Afryki. We wnętrzach asparagus stwarza atmosferę tropikalnej dżungli. Większość odmian asparagusa ma małe delikatne kwiaty, które późnym latem zamieniają się w jasnoczerwone jagody. Jego charakterystyczną cechą są jasnozielone zwisające gałązki pokryte cienkimi jak igły liśćmi.

 Pielęgnacja wiosna i w lato

Asparagus lubi ciepłe, wilgotne i półcieniste miejsca. Najlepiej rozwija się na stanowisku jasnym, w temperaturze 130C–150C. Asparagusy należy podlewać co kilka dni. Co 14 dni nawozimy asparagus płynnym nawozem. W marcu, przed rozpoczęciem wegetacji, powinniśmy przyciąć stare, zeschnięte, wyblakłe gałązki tuż przy nasadzie korzeni. Tak zregenerowaną roślinę wraz z donicą wstawiamy do naczynia z letnią wodą i pozostawiamy do czasu, aż cała bryła korzeniowa nasiąknie wodą. Kiedy wykonujemy ten zabieg warto po nim przesadzić roślinę.

Pielęgnacja jesień i w zima

Asparagus w okresie spoczynku nie powinien przebywać w pomieszczeniu, w którym jest mniej niż 70C. Przy obniżonej temperaturze powinniśmy ograniczyć podlewanie i nawożenie. Asparagusa warto przechowywać w jasnym miejscu.