Opis:
Ananas jest znany od około pięciu wieków. Poza walorami dekoracyjnymi, ma jeszcze walory w postaci owoców, które są jadalne, lecz w warunkach domowych są one uzyskiwane rzadko. Ananas pochodzi z Ameryki Południowej i w naturalnych warunkach jego liście osiągają ponad 1,2 m, obrzeżone są kolcami, i tworzą rozetę o średnicy nawet 2 m. Formy, jakie posiadamy w naszych mieszkaniach nie są tak olbrzymie. Są to formy karłowe składające się z kilkudziesięciu liści (30-50 cm), o kształcie mieczowatym. Może występować w formie jednobarwnej (liście ciemnozielone, lekko błyszczące, od spodu szarozielone) albo pasiastej. Ananasy kwitną po 2-3 latach okazałą kolbą składającą się z różowopomarańczowych kwiatów. Jeżeli będą odpowiednie warunki, powstanie owoc. Ananas ma to do siebie, że po wytworzeniu owocu obumiera.
Uprawa:
Ananas lubi stanowisko słoneczne, choć osłonięte od bezpośrednich promieni słonecznych. Najlepsza wystawa to okno południowe. Wymagana dość wysoka wilgotność powietrza, temperatura przez cały rok 18ºC, a nawet więcej, ponieważ ananas znosi temperaturę nawet na poziomie 25-30ºC. Podlewanie latem obficie, miękką i ciepłą wodą oraz często zraszamy. Zimą oszczędniej i nie zasilać nawozami (nawozimy je od marca do września raz w tygodniu). Podłoże specjalne dla roślin ananasowych. Ananas może długo obejść się bez wody.
Ananas nie jest podatny na szkodniki, a najbardziej zagraża mu przelanie wodą. Objawia się ono brunatnymi plamami na spodniej stronie liści, z czasem roślina marnieje i często gnije. Uratować ją możemy wyjmując zalaną roślinę z doniczki, usuwając zgniłe korzenie aż do zdrowego miejsca, następnie dobrze jest posypać ją węglem drzewnym i umieścić w podłożu, którego wilgotność jest minimalna.