Aktinidia ostrolistna

Aktinidia ostrolistna to ciekawe pnącze dorastające do długości 20 - 30 m. Roślina ta pochodzi z północnych Chin, jest mrozoodporna w całej Polsce, nawet w polskim biegunie zimna - Suwałkach wyda smaczne owoce.

Nasze kiwi wydaje zielono - żółte lub czerwono różowe owoce wielkości 2-3 cm. Są one zatem mniejsze niż kiwi kupowane w sklepach. Aktinidia ostrolistna daje jednak owoce pozbawione włosków na skórce, można je zatem spożywać bez obierania. Smak owoców jest bardzo dobry. Wiele osób twierdzi, że smak aktinidii ostrolistnej jest lepszy i słodszy niż kiwi kupowanego w sklepach. Owoców możemy się spodziewać w październiku.

Wartości odżywcze mrozoodpornego kiwi:
Zawiera witaminę C w ilości około 70 mg na 100 g. Oprócz tego zawiera min. żelazo. Duża ilość witaminy C w owocu poprawia wchłanianie żelaza z pokarmu, zatem Actinidia arguta polecana jest osobom cierpiącym na anemię.

Uprawa
Mrozoodporne kiwi wymagania glebowe ma umiarkowane - urośnie na każdej glebie o dobrym drenażu. Najlepiej mu jednak będzie na żyznej, próchniczej ziemi.
Stanowisko: jak większość roślin owocowych najobficiej owocuje w pełnym słońcu, jednak aktinidia ostrolistna toleruje dość dobrze półcień.
Ważną kwestią, którą należy uwzględnić jest zapylenie. Większość odmian wymaga egzemplarza męskiego w promieniu 8 m, by doszło do zawiązania owoców.